Duurzaamheid

Zero Waste: Tips voor een duurzaam Halloween feestje

Wereldwijd wordt er jaarlijks op 31 oktober feest gevierd, want dan is het Halloween. Een griezelfeest dat we gerust wat meer eco-vriendelijk en duurzaam kunnen maken. Daarom verzamelden we enkele handige tips voor een milieuvriendelijke Halloween.

Duurzaam halloween

1. Koester de schatten van de pompoen

Zorg bij het uithollen van de pompoen dat je zoveel mogelijk van het vruchtvlees en de pitten verzamelt. Het vruchtvlees kan je nadien samen met de uitgesneden stukken gebruiken om er een lekkere pompoenspread of -soep van te maken. En de zaadjes kan je in de oven roosteren. Of kies ervoor om de pompoen niet uit te hollen en met hem een zwarte stift om te toveren tot een griezelig monster.

2. Kies voor biologische landbouw

Kies voor pompoenen die op biologische wijze geteeld zijn. Deze manier van produceren respecteert de draagkracht van de bodem en houdt de impact van de mens op het milieu zo laag mogelijk. Door de gebruikte Jack-O-Lantern nadien op de composthoop of GFT-bak te gooien in plaats van gewoon in de vuilbak, kan je je ecologische voetafdruk nog verder beperken.

3. Maak zelf je decoratie

Vergeet de plastieken wegwerpdecoratie, maar ga creatief aan de slag met hetgeen je in huis hebt. Maak bloeddorstige vleermuizen met kartonnen eidoosjes. Of bouw een gruwelijk medisch lab met glazen bokalen, die je vult met oud speelgoed en water. Het water kan je kleuren met sap van rode biet, kurkuma of boerenkool.

4. Kies voor snoep zonder verpakking

Snoepen is ongezond, maar voor één keertje mag er wel een uitzonder gemaakt worden. Kies voor snoep, bij voorkeur met natuurlijke suikers, in grotere verpakkingen zonder dat elk snoepje individueel verpakt zit. Of ga naar een snoepwinkel met herbruikbare potjes.

5. Biologische glitters en vegan make-up

Glitters en schmink zijn natuurlijk niet te missen op een verkleedfeestje, maar onthoud dat je óók daarin duurzame afwegingen kunt maken. Van glitters is het inmiddels bekend dat het snel en makkelijk de natuur in belandt en deze beschadigt. Ga daarom liever voor een biologisch afbreekbare variant! Hetzelfde geldt voor schmink of make-up: ga voor een diervriendelijke en vegan variant.

Zero Waste Week 2024

Kick-Off Zero Waste Week (Donderdag 9/11/23)

Streef je een duurzame levensstijl na? Heb je een warm hart voor de planeet? En geloof je dat we samen heel wat in beweging kunnen zetten?
Kom dan naar de Kick-Off Zero Waste Week Tielt - Ruiselede 2024 en geef mee invulling aan deze week!

Iedereen met een warm hart voor onze planeet is van harte welkom om 20u00 in Bokaal (Bruggestraat 19, Tielt). We voorzien drankjes & hapjes.

De Zero Waste Week, die plaatsvindt van 13 t.e.m. 19 mei 2024, is een initiatief van de Mondiale Raad i.s.m. Stad Tielt, Avansa Mid- en Zuidwest en Wijzer Omgaan met de Planeet.

Datum bericht ma 30 oktober '23