Ciné Détiné - Emperors of Nothing

© Dalton Distributions

Beklijvende docufilm over de gevangenis van Vorst in transitie. (met nagesprek)

Start wo 8 mei '24
20:00 - 22:15

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 10
Alle tarieven

Waar Budascoop
Kapucijnenstraat 10
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

«De wet in de gevangenis wordt opgeslokt door de gevangenis zelf om zich tegen de gevangenen te keren.» Vincent Spronck, Directeur gevangenis van Vorst.

De docufilm 'Emperors of Nothing' van regisseur Cédric Gerbehaye geeft een unieke inkijk in de gevangenis van Vorst, beginnend in 2016, net na de historische staking van het gevangenispersoneel in de Brusselse gevangenis,en na verschillende veroordelingen van België door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omwille van de omstandigheden in de gevangenis.

Dit intieme portret eindigt in november 2022, de dag dat Vorst werd gesloten en verhuisde naar de nieuwe megagevangenis in Haren. De film werd gemaakt tijdens deze periode van verandering, stagnatie en verwachting.

'Emperors of Nothing' werpt een meeslepende blik op het leven in een Brusselse gevangenis die berucht is om zijn onmenselijke omstandigheden. Via het dagelijkse leven van de mannen en vrouwen die er wonen, onthult de film de barsten en de hoop van een mensheid die zich probeert te verzetten tegen haar eigen ontkenning.

Nagesprek

Na de film is er een nagesprek met Davy D'hondt (Bemiddelaar bij Moderator vzw), Wouter Vanclooster (coördinator Back on Track - vzw oranjehuis) en Petra Colpaert (directeur Detentiehuis Kortrijk) over alternatieven detentievormen, trajecten na detentie en herstel.

Trailer van de docufilm is hier te bekijken.

Hoe als stad beter omgaan met conflicten

'Filmavond - Emperors of Nothing' kadert binnen de reeks 'Hoe als stad beter omgaan met conflicten'.

  • Iedereen maakt dagelijks kleine en grotere conflicten mee. Hoe we omgaan met conflicten verschilt van mens tot mens. Blijf je onverschillig of ga je ermee aan de slag? Een samenleving die erin slaagt om conflicten als een kans te benaderen is open en constructief. Te moeilijk denk je?
  • Met dat idee gaan enkele Kortrijkse organisaties aan de slag, en beiden ze op 6, 7 en 8 mei een fijn en stevig programma aan waar concepten zoals conflict, bemiddeling, dialoog, herstel en burgerschap benaderd worden vanuit verschillende perspectieven en contexten zoals onderwijs, hulpverlening, justitie/politie, buurt- en jeugdwerk.

Een initiatief van Stad Kortrijk (Kortrijk Kinderrijk), Ligand - Oranjehuis vzw, Moderator vzw, COHEsie en Avansa MZW.

Praktisch

Tickets worden verkocht via Budascoop, te vinden via de knop 'inschrijven'.

Sessies

  • wo 8 mei '24
    20:00 - 22:15
    Budascoop - Zaal niet gespecifieerd

Locatie(s)

Prijs

  • Standaardtarief
    € 10

Begeleiding

Davy Dhondt

Davy Dhondt is slachtoffer-daderbemiddelaar bij Moderator vzw – Forum voor Herstelrecht en…
Meer over Davy Dhondt

Wouter Vanclooster

Wouter Vanclooster is coördinator van het Team Jongvolwassenen van vzw Oranjehuis. In 2020 ging vzw…
Meer over Wouter Vanclooster

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project DIALOOG