Inspiratiedag - Hoe als stad beter omgaan met conflicten

© Gerd Altmen

Start di 7 mei '24
9:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 25
Alle tarieven

Waar OC De Vonke
24 Lagaeplein
8500 Kortrijk

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Iedereen maakt dagelijks kleine en grotere conflicten mee. Hoe we omgaan met conflicten verschilt van mens tot mens. Blijf je onverschillig of ga je ermee aan de slag? Een samenleving die erin slaagt om conflicten als een kans te benaderen is open en constructief. Te moeilijk denk je? Maak tijdens deze studiedag kennis met heel wat inzichten en goede praktijken!

Programma:

 • Johan Deklerck bijt de spits af met een inspirerende keynote (plenair): Hij bouwde een uitgebreide wetenschappelijke expertise rond bemiddeling herstel en restorative justice op. Hij betrokken bij Leuven restorative city, was verbonden aan de ‘Master Européen en Médiation’, IUKB, Sion (CH) van 2000 tot 2010. Hij is betrokken bij de oprichting van, en verbonden als docent aan de Master en Médiation, Université du Luxembourg sinds 2003, en is betrokken bij de opleiding ‘Master en Médiation’ van de Université de Fribourg (CH) en van het HES-SO, Genève (CH).
 • Workshops voormiddag
  • Starten met herstel op school: De voorbije jaren zetten verschillende scholen grote stappen om meer herstelgericht te werken. Tijdens deze workshop nemen een aantal scholen uit de regio en Ligand je mee in het proces dat ze aflegden om de methodiek deel te laten maken van hun beleid. Ze brengen zowel de succesfactoren als de valkuilen.
  • Over leven op school: Onderzoekers Lieve Bradt (Coördinator JOP, UGent) en Emily Mortier (Ugent) nemen ons mee in diverse onderzoeken die aantonen wat het belang van dialoog, betrokkenheid en bottom-up werken kan zijn binnen verschillende school en jeugd contexten.
  • Ketenaanpak met Ju.wel: In een gesprek met Vincent Remy (procureur), Filip Devriendt (korpschef Politiezone Vlas), Nathalie Leenknecht (parketcriminoloog), Sabine Bourgeois (directeur Oranjehuis) en Katrien Verhulst (veldwerker Ju.wel) zoeken we naar de mogelijkheden, moeilijkheden en valkuilen van een geïntegreerde samenwerking tussen justitie, politie en welzijn. Ju.wel is een voorbeeld van de zogenaamde ‘ketenaanpak’. Deze organisatie zet in eerste instantie in op vrijwillige trajecten, maar kan ook vanuit een gedwongen kader worden opgelegd. Samen met de jongeren en hun context gaan we aan de slag.
 • Workshops namiddag
  • Omstaanderstraining: Hoe je effectief reageert bij ongepast gedrag is soms moeilijk in te schatten, maar je kan het wel leren. Deze workshop geeft je een voorproevertje van een praktijkgerichte omstaanderstraining. In een dergelijke training leer je als getuige om gepast te reageren op discriminatie en racisme. Denk aan pesterijen, beledigen & (seksuele) intimidatie. We onderzoeken ook waarom mensen vaak wegkijken en niets doen, en we reiken strategieën aan om te reageren.
  • Ervaringen met herstelgericht werken in scholen: Tijdens deze workshop krijg je via verhalen van schoolmedewerkers en interviews met leerlingen een blik achter de schermen. Wat levert herstelgericht werken in de praktijk op? Zijn er dan geen conflicten meer in de school? Weet iedereen hoe ze met een conflict moeten omgaan? Dragen alle leerkrachten wollen sokken?
  • Politie in het vizier: Het traject JOPO is deel van het actieplan Straatintimidatie en onderzoekt de wederzijdse beeldvorming tussen politie en jongeren. 1.335 jongeren deelden hun ervaringen met de Kortrijkse politie. Ook het politiekorps is bevraagd. We gaan in gesprek over de bevindingen en formuleren suggesties voor een verdere aanpak.
 • Bemiddeling in de praktijk: verhalen van betrokkenen (plenair): Herstel na een misdrijf, is in de eerste plaats partijen “hun conflict” teruggeven. Hier krijgen ze de kans om aan het woord te komen en vragen te stellen: waarom is dit mij overkomen? Wil en kan de andere partij mij antwoorden bieden? Wat verwacht ik van de andere en wat heb ik nodig om verder te gaan? (professionals en betrokkenen komen aan het woord).

Hoe als stad beter omgaan met conflicten

Deze studiedag kadert binnen de reeks 'Hoe als stad beter omgaan met conflicten'.

 • Iedereen maakt dagelijks kleine en grotere conflicten mee. Hoe we omgaan met conflicten verschilt van mens tot mens. Blijf je onverschillig of ga je ermee aan de slag? Een samenleving die erin slaagt om conflicten als een kans te benaderen is open en constructief. Te moeilijk denk je?
 • Met dat idee gaan enkele Kortrijkse organisaties aan de slag, en beiden ze op 6, 7 en 8 mei een fijn en stevig programma aan waar concepten zoals conflict, bemiddeling, dialoog, herstel en burgerschap benaderd worden vanuit verschillende perspectieven en contexten zoals onderwijs, hulpverlening, justitie/politie, buurt- en jeugdwerk.

Een initiatief van Stad Kortrijk (Kortrijk Kinderrijk), Ligand - Oranjehuis vzw, Moderator vzw, COHEsie en Avansa MZW.

Praktisch

Inschrijvingen verlopen via Stad Kortrijk. Via de knop 'inschrijven' kom je terecht op een andere webpagina. Stuur gerust een mail naar kurt.declercq@avansa.be mocht je hierbij problemen ondervinden.

Wie deelneemt aan deze studiedag, krijgt de kans om zich met 50% korting in te schrijven voor de avond met strafpleiter Christine Mussche (6 mei).

Sessies

 • di 7 mei '24
  9:00 - 16:00
  OC De Vonke - zaal

Locatie(s)

Prijs

 • Correctieprijs 1
  € 27,5
  Voor wie zich inschrijft voor de studiedag én de avond met strafpleiter Christine Mussche (6 mei).
 • Standaardtarief
  € 25

Begeleiding

Hannes Vanmeenen

Meer over Hannes Vanmeenen

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project DIALOOG