Micro-avontuur op en langs de Zeeschelde

© David Samyn

Tocht met de waterbus en wandeling langs de Zeeschelde in Antwerpen

Start za 31 augustus '24
9:30 - 18:30

1 sessie

Prijs

Standaardtarief: € 15
Alle tarieven

Waar Nationaal Park Scheldevallei
Kaai
2890 Sint-Amands

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

We spenderen een dag in het Rivierpark Scheldevallei: we nemen de trein richting Antwerpen, stappen naar de Scheldekaai en nemen er de ‘waterbus' naar Kruibeke. Van daaruit wandelen we naar Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, en nemen daarna opnieuw de 'waterbus’ naar Antwerpen.


Is ver wandelen moeilijk voor jou? Je krijgt na 5 km al de kans om vroeger terug te keren dan de rest van de groep. Op die manier kan jouw lichaam aangeven wanneer het genoeg is geweest.


De getijdennatuur langs de zogeheten Zeeschelde, van Gent tot Antwerpen, is uniek in Europa. Eb en vloed zijn er tot 170 km landinwaarts voelbaar en op sommige plaatsen zelfs met een verschil van wel zes meter! De laatste jaren wordt hard gewerkt om het ecosysteem van het ‘groenblauwe lint’ dat de verstedelijkte Vlaamse ruit doorkruist, te versterken. Het grootschalige Sigmaplan helpt slikken en schorren, wetlands, graslanden, moerassen en elzenbroekbossen herstellen. En tegelijk werken deze natuurgebieden als waterbuffers voor overstromingen als gevolg van de stijging van de zeewaterspiegel. Bovendien vormen ze een ideale thuis voor heel wat planten en dieren. Het gebied omvat ook heel wat erfgoed: oude meanders, turfputten, getijdemolens, ‘follies’, kastelen en pittoreske dorpen…

Praktisch

Joris Capenberghs (de gids) wacht jullie op om 9u30 in de centrale hal van het station Antwerpen Centraal (onder de koepel). Jullie zijn terug in Antwerpen Centraal om 18u30. Wie ervoor kiest om met de trein te komen is omstreeks 20u terug in Kortrijk.

Wie dat wenst, kan samen met andere deelnemers uit Kortrijk vertrekken met een rechtstreekse trein. Afspraak aan spoor 3, om 7u45. Daar zal een onthaalvrijwilliger van Avansa jullie opwachten en de weg wijzen.

Voor een micro-avontuur in de natuur voorzie je best stevige, waterdichte (liefst) wandelschoenen, aangepaste (regen)kledij, goed humeur, lunch & snacks (het wordt een lange dag!), voldoende water en drank (zeker als het warm is!) …

Een vervoersbewijs voor de waterbus is inbegrepen, het treinticket Kortrijk - Antwerpen niet.

De wandeling is NIET toegankelijk voor kinderwagens/buggy's

Sessies

 • za 31 augustus '24
  9:30 - 18:30
  Nationaal Park Scheldevallei - Nationaal Park Scheldevallei

Locatie(s)

 • Nationaal Park Scheldevallei Kaai
  2890 Sint-Amands Toon op kaart

Prijs

 • Standaardtarief
  € 15
 • Kortingstarief (-50%)
  € 7,5
  Vervangingsinkomen of student
 • Kansentarief (-80%)
  € 3
  Leefloon of verhoogde tegemoetkoming

Begeleiding

Joris Capenberghs

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan…
Meer over Joris Capenberghs