Afscheidsritueel

Hoe kunnen we de cocon van persoonlijke rouw doorbreken?

Hugo Verhenne is stafmedewerker publiekswerking bij Erfgoedcel TERF. In dit blogbericht denkt hij terug aan het moment waarop Rie en Jan van Avansa Mid- en Zuidwest kwamen aankloppen. "Ik was meteen getriggerd door hun voorstel om een eigentijds, collectief en lokaal aanpasbaar afscheidsritueelsjabloon bij sterven te maken waarin verschillende gemeenschappen (school, bedrijf, sportclub, …), leeftijden, culturen of religies zich kunnen terugvinden. Want hoe verzoen je het spanningsveld tussen de individuele en de collectieve beleving van een eigentijds afscheidsritueel bij sterven?

Rouwen delen
‘Afscheid nemen van iemand dierbaar duwt je in een cocon van verdriet, radeloosheid… Hoe kan een eigentijds afscheidsritueel bij sterven deze cocon van persoonlijke rouw toch doorbreken en er een gedeelde, verbindende en helende ervaring van maken?’
Hugo Verhenne

Een pluspunt was het actuele (afscheid nemen in coronatijden) en experimentele karakter (interactief co-creatieproces met en voor de diverse groepen in de samenleving) van dit boeiend traject dat het eeuwenoud afscheidsritueel een nieuw jasje wou aanmeten. Dit immaterieel erfgoed leeft immers maar voort als nieuwe generaties het over nemen en zich eigen maken!

Naast een financiële ondersteuning neemt de erfgoedcel nu deel aan de stuurgroep met andere diverse professionele partners waarbij ieder zijn/haar specifieke expertise en creativiteit inbrengt. Daarnaast zijn geëngageerde burgers aan de slag als ritueelbouwers. Zij verkennen en onderzoeken het fenomeen ‘afscheidsrituelen’, volgen gerichte vormingen, werken aan een lokaal aanpasbaar afscheidsritueelsjabloon dat doorheen de looptijd van het project afgetoetst wordt via diverse try-outs.

Zo is er een eerste grote try-out tijdens het Erfgoeddagweekend op 24 en 25 april in Roeselare. Op verschillende plekken kan het brede publiek zo’n eigentijds afscheidsritueel bij sterven ervaren volgens de specifieke sfeer van die plek (park, kerk, woonzorgcentrum, orthopedagogisch center, plein, voetbalstadion…). Iets om naar uit te kijken!

Volg het project "Een eigentijds afscheidsritueel" via Facebook, Instagram of onze website

HV
Datum bericht do 25 maart '21