Afscheidsritueel

Verhalen vertellen met foto's

Als gedreven natuurfotograaf heeft Tom Linster letterlijk vele waters doorzwommen. Van Australië tot in het noorden van Canada reisde hij rond om onze natuurlijke wereld vast te leggen op foto. Wij vroegen hem om in kader van ons project "Een eigentijds afscheidsritueel" een workshop rond fotografie en afscheid te begeleiden. Hiermee trad hij uit z'n vertrouwde biotoop. Met een selectie van de foto's wordt een tentoonstelling opgebouwd in Roeselare en het Avansahuis in Kortrijk, met een online-variant.

DSC9439
Als je niets te zeggen hebt, dan zeggen je foto’s ook niets. Een quote die ik regelmatig gebruik om fotografen te stimuleren in de zoektocht naar het verhaal in hun foto’s.
Tom Linster

De drang hebben om te herbronnen als storyteller overkomt me regelmatig. De corona pandemie en de vrijgekomen tijd versterken dit proces. Toen ik als natuurfotograaf in september 2020 de vraag kreeg om een fotoproject te begeleiden rond afscheid, fronste ik mijn wenkbrauwen. Toch zei ik ja. Zo ontdekte ik nieuwe wegen om te bewandelen.

Als je niets te zeggen hebt, dan zeggen je foto’s ook niets. Een quota die ik regelmatig gebruik om fotografen te stimuleren in de zoektocht naar het verhaal in hun foto’s. Bij de vraag of ik het afscheid fotoproject wou begeleiden kwam ik tot de conclusie dat ik gespaard was gebleven van rouwen om dierbaren.

In het verleden had ik al afscheid moeten nemen van enkele overleden vrienden. Toen was ik gevoelsmatig nog niet zo bewust van het afscheidsproces. Verdriet had ik al gevoeld. Voor antwoorden tastte ik in het duister. Wist ik veel dat tussen de vraag en het eerste lesmoment, mijn moeder zou sterven. Wist ik veel dat ik een intense periode met veel emotie tegemoet ging. Wist ik veel dat als mens ik een nieuwe kijk op het leven en doodgaan zou krijgen. Wist ik veel dat ik van de cursisten zoveel intense verhalen zou horen en nieuwe inzichten. Teksten, foto’s en getuigenissen kregen een andere inkleuring. Intenser, rijker aan emotie.

Door te werken aan dit project kreeg mijn eigen rouwproces een plaats. Ik kreeg er een verhaal bij van schoonheid, eenzaamheid en verdriet. Een verhaal dat ik met foto’s kan vertellen.

Volg het project "Een eigentijds afscheidsritueel" via Facebook, Instagram of onze website


Hieronder zien we Tom Linster met één van z'n foto's, die te bewonderen zijn in ons huis.

121672438 3405141942900864 6190035156250075270 n
Datum bericht do 1 april '21