Augustus 2021 - december 2021

Een eigentijds afscheidsritueel

20210528 132010

Met het project 'Een eigentijds afscheidsritueel' gaan partners Avansa MZW, Bie-Midwest, Reveil, FMDO, Leif-AZ Delta, Avansa regio Gent en Crematorium UITZICHT op zoek naar een actueel afscheidsritueel die mensen met verschillende achtergronden kunnen verbinden en het lijden en afscheid nemen in coronatijden een plaats kunnen geven. Dit onderzoek moet vervolgens resulteren in een lokaal toepasbaar sjabloon, een rituele mal waar elke groep zelf mee aan de slag kan ongeacht de plek, leeftijd, sociale achtergrond, religieuze overtuiging, ...

We willen hiermee niet in de plaats komen van een individueel afscheidsritueel dat in familiekring, binnen een religieuze of culturele traditie wordt gehouden. Het gaat wel om een collectief afscheidsritueel voor een diverse gemeenschap (bv wijk, bedrijf, vereniging, …).

Het onderzoek en de ontwikkeling van dit sjabloon gebeurt in de regio Roeselare, met partners uit deze regio.

Een eerste test van dit sjabloon gebeurt in een gesloten groep van het Woonzorgcentrum Vincenthove Roeselare op 28 mei.

Op 20 juni kan iedereen die wil deelnemen aan afscheidsrituelen die doorgaan in Roeselare. In dat gebeuren kun je afscheid nemen van mensen die in jouw leven belangrijk waren. Dat kan zowel de eerste keer zijn dat je de mogelijkheid hebt, het kan ook een volgende stap in het afscheid-nemen zijn. Ieder doet het ritueel met zijn eigen persoonlijke ervaringen. Je ervaart de verbondenheid met andere mensen en met de overledenen doorheen dit ritueel.

Daarna wordt het sjabloon verder verfijnd en wordt het voorgesteld op een netwerkmoment eind november. Vanaf dan is het beschikbaar online voor elke gemeenschap over heel Vlaanderen die interesse heeft om een ritueel uit te rollen.

Voor de ontwikkeling van dit sjabloon hebben we 'ritueelbouwers' gezocht. Dat zijn mensen met goesting en creativiteit, die in groep het afscheidsritueel vormgeven.

In het kader van dit project heeft fotograaf Tom Linster samen met een groep amateurfotografen de fototentoonstelling Afscheid ontwikkeld. Deze tentoonstelling zal van 19 tot 22 juni 2021 voor het eerst te bezoeken zijn in Muze'um L, Muze'um Licht & Landschap in Roeselare (meer praktische informatie lees je binnenkort hier).
Daarna kan de tentoonstelling op verschillende plaatsen en momenten bezocht worden. Organisaties kunnen ze ook aanvragen.

Gelijklopend met dit project spitten we in diverse activiteiten rond rouw en afscheid dit thema verder uit:

KOMENDE ACTIVITEITEN (2021)

Dit project loopt het hele jaar 2021.
Wil je meer informatie, heb je zin om mee te werken? Neem contact op met Rie Vanduren (rie.vanduren@avansa.be | 0474/803.709).

Volg "Een eigentijds afscheidsritueel" op de voet via onze website, Facebook en Instagram.

VOORBIJE ACTIVITEITEN:
v.a. 18 januari 2021: Afscheid in foto's: fotoworkshop en tentoonstelling met Tom Linster
25 januari 2021: Beelden van de dood
3 februari 2021: De kracht van (samen) rituelen (creëren)
10 februari 2021: Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen
29 maart 2021: Kan de rouw bij schrijvers ons helpen bij ons verlies en afscheid?
6 april 2021: Afscheidsrituelen en symbolen in verschillende culturen
25 april 2021: De begraafplaats als les in levenskunst

In samenwerking met