Mei 2021 - december 2021

Een eigentijds afscheidsritueel

IMG 20210205 WA0002

Met het project 'Een eigentijds afscheidsritueel' gaan partners Avansa MZW, Bie-Midwest, Reveil, FMDO, Leif-AZ Delta, Avansa regio Gent en Crematorium UITZICHT op zoek naar een actueel afscheidsritueel die mensen met verschillende achtergronden kunnen verbinden en het lijden en afscheid nemen in coronatijden een plaats kunnen geven. Dit onderzoek moet vervolgens resulteren in een lokaal toepasbaar sjabloon, een rituele mal waar elke groep zelf mee aan de slag kan ongeacht de plek, leeftijd, sociale achtergrond, religieuze overtuiging, ...

We willen hiermee niet in de plaats komen van een individueel afscheidsritueel dat in familiekring, binnen een religieuze of culturele traditie wordt gehouden. Het gaat wel om een collectief afscheidsritueel voor een diverse gemeenschap (bv wijk, bedrijf, vereniging, …).

Het onderzoek en de ontwikkeling van dit sjabloon gebeurt in de regio Roeselare, met partners uit deze regio. Een eerste test van dit sjabloon gebeurt in een gesloten groep van het Woonzorgcentrum Vincenthove Roeselare op 28 mei. Op zondag 20 juni (midzomer) zullen een aantal afscheidsrituelen in concrete contexten in Roeselare plaatsvinden. Daarna wordt het sjabloon verder verfijnd en wordt het voorgesteld op een netwerkmoment eind november. Vanaf dan is het beschikbaar online voor elke gemeenschap over heel Vlaanderen die interesse heeft om een ritueel uit te rollen.

Voor de ontwikkeling van dit sjabloon hebben we 'ritueelbouwers' gezocht. Dat zijn mensen met goesting en creativiteit, die in groep het afscheidsritueel vormgeven.

In het kader van dit project heeft fotograaf Tom Linster samen met een groep amateurfotografen de fototentoonstelling Afscheid ontwikkeld. Deze tentoonstelling zal in juni (concrete data volgt nog) voor ‘t eerst te bezoeken zijn in Roeselare. Daarna kan de tentoonstelling op verschillende plaatsen en momenten bezocht worden. Organisaties kunnen ze ook aanvragen om ter plaatse te laten doorgaan.

Gelijklopend met dit project spitten we in diverse activiteiten rond rouw en afscheid dit thema verder uit. Deze activiteiten vind je terug in het activiteitenoverzicht.

Dit project loopt het hele jaar 2021.
Wil je meer informatie, heb je zin om mee te werken? Neem contact op met Rie Vanduren (rie.vanduren@avansa.be | 0474/803.709).

ACTIVITEITEN:
25 april 2021: De begraafplaats als les in levenskunst

VOORBIJE ACTIVITEITEN:
v.a. 18 januari 2021: Afscheid in foto's: fotoworkshop en tentoonstelling met Tom Linster
25 januari 2021: Beelden van de dood
3 februari 2021: De kracht van (samen) rituelen (creëren)
10 februari 2021: Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen
29 maart 2021: Kan de rouw bij schrijvers ons helpen bij ons verlies en afscheid?
6 april 2021: Afscheidsrituelen en symbolen in verschillende culturen

In samenwerking met