Afscheidsritueel

Afscheid nemen

Louise is laatstejaarsstudent sociaal-cultureel werk aan Howest Kortrijk. Ze volgt haar eindstage bij ons en maakt op die manier deel uit van verscheidene projecten binnen Avansa Mid- en Zuidwest. Ook voor het project "Een eigentijds afscheidsritueel" zet ze zich mee in. Ze deelt met ons haar visie over afscheid nemen.

Louise2
Op een bepaald moment kom je aan het einde van je levensweg. Maar het einde van het ene, kan het begin zijn van iets anders. Een deel blijft achter, namelijk je lichaam. Maar je geest gaat verder, je geest volgt een andere weg.
Louise Vaninghelandt, stagiaire bij Avansa Mid- en Zuidwest

Afscheid nemen. Iedereen wordt ermee geconfronteerd. Elk afscheid is anders, maar nooit eenvoudig. Of je afscheid moet nemen van een vriend, een familie lid, een kennis … het blijft een proces dat iedereen anders beleeft. Afscheid nemen toont het hoe fragiel het leven soms kan zijn. Soms is het snel voorbij, te snel. Wat is de zin van het leven? Wat wil ik met mijn leven doen? Wat wil ik er zelf nog allemaal uit halen? Dit zijn vragen waar elk individu een ander antwoord op heeft. Samen kunnen rouwen met anderen, samen afscheid kunnen nemen van iemand, zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Deze verbondenheid draagt een bepaalde kracht met zich mee. Een kracht waar iemand in rouw op kan steunen. Op een bepaald moment kom je aan het einde van je levensweg. Maar het einde van het ene, kan het begin zijn van iets anders. Een deel blijft achter, namelijk je lichaam. Maar je geest gaat verder, je geest volgt een andere weg.

Rouwen in tijden van corona is nog minder eenvoudig. Het is moeilijk om op een mooie manier afscheid te kunnen nemen van iemand. Een afscheidsritueel biedt een mogelijkheid om samen de rouw een plek te geven. Samen deze moeilijke periode te doorstaan. Via een afscheidsritueel stap je even uit de realiteit, even weg uit de dagelijkse sleur. Ondanks dat iemand overleden is, verdwijnt de persoon nooit volledig. De herinneringen aan iemand blijven bij ons en deze kan niemand ons afnemen. Een afscheidsritueel geeft je de kans om de persoon te danken en te herdenken. Om het een plek te geven. Iedereen doet dit op zijn eigen tempo. Door dit te doen kun je zelf ook verder gaan met je leven.

Volg het project "Een eigentijds afscheidsritueel" via Facebook, Instagram of onze website


Louise
Datum bericht wo 21 april '21