Mei

Zero Waste Week Tielt

ZWW Tielt 2023 projectpagina banner

Van maandag 8 tot en met zondag 14 mei 2023 organiseerde Avansa MZW samen met Stad Tielt, De Mondiale Raad, vzw WOP! en heel wat gemotiveerde medewerkers de 2e editie van de Zero Waste Week Tielt. Het werd een week vol leuke en inspirerende activiteiten rond afvalreductie, omgaan met verspilling, hergebruik en herstel.

Waarover gaat dit project?

Van Alibaba tot Koning Auto, van bouwwoede tot bol.com: we consumeren en verbruiken, elke dag opnieuw. En met de keuzes die we daarbij maken, hebben we een grote - maar voor ons vaak verborgen - impact op onze omgeving en op het leven van anderen. Dat we door kleine veranderingen in ons consumptiegedrag wel degelijk een groot verschil kunnen maken, willen we met de Zero Waste Week duidelijk maken.

Met de zero waste week willen we concrete, tastbare oplossingen aanbieden en sensibiliseren om stappen te zetten richting een “Zero Waste” levensstijl: laten liggen wat je niet nodig hebt, kiezen voor producten zonder verpakking, materialen een tweede leven geven, kiezen voor een circulaire economie.

Waarom doen we dit?

Duurzaam consumeren betekent minder produceren en dus minder uitstoot van CO2, minder verbruik van grondstoffen en water en minder productie van afval. Dat is niet alleen zinvol tegen vervuiling en klimaatverandering op zich, maar ook tegen klimaatongelijkheid en onmenselijke arbeidsomstandigheden. Want heel wat van ons consumptiegedrag heeft een impact over de grenzen heen, waar onze grondstoffen vandaan komen en ons afval terecht komt.

Waarom kiest Avansa hiervoor?

Met Avansa MZW stimuleren we een duurzame levensstijl. Dat doen we door sensibilisering, het versterken van praktische vaardigheden, het creëren van een netwerk en community-building. We hopen op deze manier de stad Tielt en haar burgers te helpen bij de overgang naar een Zero Waste-levensstijl.

Hoe doen we dit?

Door middel van een participatief traject en de keuze voor diverse en laagdrempelige activiteiten streven we naar impact binnen een groter deel van de gemeenschap.

 • Participatief traject
  Deze week is een initiatief door en voor Tieltse burgers dat wordt ondersteund door Avansa MZW en de stad Tielt. Door het gebruik van participatieve methodieken proberen we tijdens de voorbereiding zoveel mogelijk verschillende Tieltenaars te betrekken. Op die manier realiseren we in deze 2 editie een aanbod voor burgers en opnieuw een aanbod voor scholen, ook heel wat handelaren sprongen deze editie mee op de kar.
 • Diverse en laagdrempelige activiteiten om een breed en divers publiek te bereiken
  De Zero Waste Week is voor iedereen toegankelijk, zowel voor beginners als ervaringsdeskundigen. Door de diversiteit binnen ons aanbod trachten we verschillende mensen aan te trekken.

Wat stond er op het programma?

 • dinsdag 9 mei (20u): klimaatlezing door VRT-journalist Stijn Vercruysse
 • woensdag 10 mei (14u - 17u): workshop 'pimp je kledij!'
 • donderdag 11 mei (18u - 21.30u): Repair Café
 • vrijdag 12 mei (20u): lezing #NiksNieuwjaar
 • zaterdag 13 mei (10u - 18u): bezoek 'Bokaal'
 • zaterdag 13 mei (13.30u - 18u): faire sneukelronde
 • zondag 14 mei (10u - 18u): 'recykleren' (tweedehandsbeurs)
 • doorlopend: escaperoom & kunstzinnig protest

Meer info? Alle actuele info op de Facebookpagina van Zero Waste Week Tielt.

Zit je met vragen of onduidelijkheden? Stuur een mailtje naar margot.vandendriessche@avansa.be