Januari 2022 - mei 2022

Tieltse week van Zero Waste

1

Van zondag 1 mei t/m zaterdag 7 mei 2022 organiseerde de Mondiale Raad samen met Avansa MZW en de Stad Tielt een Zero Waste Week in Tielt. Met zoveel mogelijk Tieltenaars en Tieltse organisaties gingen we de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Ook organiseerden we tijdens deze week verschillende activiteiten in de stad over ‘leven met zo weinig mogelijk verspilling en afval’.

Waarover gaat dit project?

Zero Waste gaat over minder afval produceren en het bestaande afval nuttig gebruiken, het gaat over minder consumeren maar ook bewuster inkopen. Zero Waste betekent het ontwerpen van producten en het managen van processen om de hoeveelheid en de giftigheid van afval en materialen systematisch te vermijden en verwijderen, de hulpbronnen te bewaren en herstellen in plaats van te verbranden en te begraven. Door Zero Waste toe te passen zal de uitstoot die een gevaar is voor planetaire, menselijke, dierlijke en plantaardige gezondheid op aarde weggenomen worden.

Waarom kiest Avansa hiervoor?

Met Avansa MZW stimuleren we een duurzame levensstijl en we doen dat door sensibilisering, het versterken van praktische vaardigheden, het creëren van netwerk en community-building. We hopen op deze manier de stad Tielt en haar burgers te helpen bij de overgang naar een leven met zo weinig mogelijk verspilling en afval.

Hoe doen we dit?

Door middel van een participatief traject en de keuze voor diverse en laagdrempelige activiteiten streven we naar impact binnen een groter deel van de gemeenschap.

  • Participatief traject
    Deze week is een initiatief door en voor Tieltse burgers dat wordt ondersteund door Avansa MZW en de stad Tielt. Door het gebruik van participatieve methodieken proberen we tijdens de voorbereiding zoveel mogelijk verschillende Tieltenaars te betrekken.
  • Diverse en laagdrempelige activiteiten om een breed en divers publiek te bereiken
    De week van de Zero Waste was voor iedereen toegankelijk, zowel voor beginners als ervaringsdeskundigen in de afvalvermindering. We mikten op een divers en laagdrempelig aanbod van activiteiten om zo een breed en divers publiek te bereiken.

Wat stond er te gebeuren?

  • 17 februari 2022: De Tieltse Week van Zero Waste werd afgetrapt in 't Nieuwland Sint-Michiel. Samen met geëngageerde burgers en organisaties was deze avond 1 grote brainstorm over wat we zoal kunnen doen tijdens die week;
  • 10 maart 2022: Een tweede bijeenkomst met zo'n 30 man om het programma van de Week van Zero Waste week op punt te zetten;
  • Van zondag 1 tot en met zaterdag 7 mei 2022: de Tieltse week van Zero Waste (www.tielt.be/zerowasteweek).

De meest actuele info over de Zero Waste Week vind je via de facebookpagina. Voor meer info kan je ook terecht bij margot.vandendriessche@avansa.be of duurzaamheid@tielt.be.

Volg ons 1

Volg ons op de voet via Facebook

Vragen? Contacteer margot.vandendriessche@avansa.be.